Miért jó a melegperemes üveg?

Miért jó a melegperemes üveg?

A műanyag ablakokat általában kétrétegű üveggel építik. Minden kétrétegű üveg alumínium távtartót (16 mm) kap. Az alumínium távtartóban extrudált páramentesítő anyag található (általában az egyik függőleges és az egyik vízszintes szárában). Ezek a gömböcskék segítenek az üveg közti pára mentesítésében – ezt csupán alapismeretként írtuk le. Az alumínium távtartó anyaga tehát fém, ami a hőt jól vezeti. Mindez azt jelenti, hogy az egyik üvegfelületről a másikra a hideg vagy a meleg levegőt jól vezeti át. Az ablak belső üvege az előbbiek miatt gyorsabban képes áthűlni és a belső pára könnyebben megtalálja ezt a kihűlt felületet, majd kicsapódik rajta. Ezt szoktuk otthon párosodásnak érzékelni.

A melegperemes távtartót a páralecsapódás csökkentése érdekében hívták életre a gyártók, viszont hőszigetelésben is szerepest játszik, mert egy távtartó akár 0.1-0.2 W/m2K hőszigetelési értékjavulást képes eredményezni. A melegperemes távtartókat ráadásul általában háromrétegű üvegekbe építik, így a hőszigetelés tovább fokozódik.

A meleg perem azt jelenti, hogy a két üveg felülete nem találkozik fémmel. Általában acélköpenyes, de műanyaggal bevonttal ellátott távtartók kerülnek az üvegmezők közé! Elfogadott technológiai eljárás az, hogy meleg perem alkalmazásánál már háromrétegű üveggel építik az ablakokat.

Tehát egy háromrétegű üvegben már 2 darab melegperemes távtartó és általában 3 darab, egyenként 4 mm vastag üveg található. Ez az összetétel segít kivédeni az ablaküvegünk belső felületének áthűlését. A melegperemes üveg árában magasabb, mint az alumínium távtartóval épített szerkezet.

Az alumínium távtartós kétrétegű üveg jó szigetelőképességgel rendelkezik, de természetesen a meleg perem használata mindezt tovább fokozza. Műanyaggal bevont acélköpenyes távtartóval szerelt üveg használata javasolt, ha a család költségvetése ezt lehetővé teszi.

Close Menu