Műanyag bejárati ajtó

Két ajtótípussal várja Önt a Kömmerling. A kiváló hőszigetelési és biztonsági fokozattal felszerelt FUTUR 70 ajtó mellett, az MD88 Plusz nyílászáró már passzív érték alatti hőszigeteléssel is rendelkezik.

Valódi és nem valódi műanyag bejárati ajtó is kapható?

Sajnos kell, hogy foglalkozzunk ezzel a témával! Mindezt azért, mert látványosan sok olyan műanyag bejárati ajtó kerül kereskedelmi forgalomba, ami nem üti meg a valódi bejárati ajtó szintjét!

Tudjuk, hogy az olcsó ár az sokszor elengedhetetlen feltétel egy vásárlás alkalmával. Viszont mi tudjuk azt is, hogy egy olcsóbb ajtó milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Pontosabban tudjuk, hogy mivel nem rendelkezik és ezáltal miért képvisel egy silány, gyenge minőséget.

Ön is tudja a hétköznapokból, hogy egy olcsó rádió, hajszárító, tej vagy túró miért olcsó, ugye? A bejárati ajtók világában sincs csoda. Ami olcsó, az legyen olcsó alkatrészekből összeállítva, vállalva a kockázatokat is természetesen!

A lengyel piac 2004-es betöréséig nem volt Magyarországon sem olcsó műanyag bejárati ajtó! Csak ajtó volt csupa nagybetűvel! A lengyel ablakgyártók nem olcsósították le a bejárati ajtóikat, ellenben a magyar már igen! Mindezt azért tette, mert ő nem tudta a lengyelhez hasonlóan olcsón adni az ablakot, ezért valamivel kompenzálnia kellett az árkülönbséget. Ez a bejárati ajtó karcsúsításában csúcsosodott ki.

A magyar gyártó ablaka drágább volt, de az olcsó ajtóival már versenyben maradt a lengyel termékekkel szemben. Ettől a pillanattól kezdve kerültek gyártásba a balkon vagy ablaktokból és szárnyból készült bejárati ajtónak nevezett termékek. Sok esetben könnyített bejárati ajtónak is hívják ma ezt a típust! Egy ilyen olcsóbb alapanyagokból összeállított bejárati ajtó nem tudja azt a nagy ciklusszámot biztosítani, mint a valódi ajtó. Működésében is sokkal hamarabb jönnek majd elő a hibák, mert olyan alapanyagok és alkatrészek hiányoznak a szerkezetből, amik az ajtó hosszú-távon történő működést akadályozza majd meg.

De honnan állapítható meg, hogy egy ajtó valódi bejárati ajtó-e vagy esetleg egy karcsúbb, könnyített szerkezet? Nos, nem kellenek a brit tudósok ehhez, elég az árazásra vetni egy pillantást. A könnyített bejárati ajtó árszintje nem éri el a 100 000 Ft-ot, még sokszor az üveges változatokban sem! Míg a minőségi lapanyagokkal és kiegészítőkkel szerelt ajtók ára 100 000 Ft felett kezdődik!

Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy kötelező valódi ajtót vásárolni, csupán azt mondjuk, hogy aki egy olcsóbb ajtót vásárol, az legyen tisztában a veszélyekkel is.

Mit tartalmaz egy valódi műanyag bejárati ajtó?

A valódi műanyag ajtók olyan tok és szárnyszerkezettel vannak legyártva, ami nem hasonlítható az ablak vagy erkélyajtó szerkezetéhez. Sok esetben balkonszárnyból és tokból készítenek ajtókat a gyártók a kedvező árfekvés miatt! Viszont ezek az ajtók melléképületekbe, kis forgalmú hétvégi házakba építhetők be csupán, mert nem biztosítják azokat a funkciókat, amit egy igazi bejárati ajtótól elvárunk.

A bejárati ajtók más profilrendszerrel készülnek, mert itt a nagy ciklusszámra kell a terméket méretezni! Az ablak esetében a hőszigetelés a legfontosabb minőségi mutató, míg a ciklusszám elhanyagolható az ajtóhoz képest!

Ezért a műanyag bejárati ajtók tok és szárnyprofiljai más kamrakiosztásokat és számokat kapnak. A profil magasabb és kevesebb kamrát tartalmaz, mert ahol sok a műanyag, ott nagyobb a mozgásból eredő hibalehetőség is. Ezért egy ötkamrás Futur ablakhoz tartozó bejárati ajtó csupán három kamrával rendelkezik. De ez a három kamra adja a nagy statikai merevséget és biztosítja a hosszú távú működést is a különböző kiegészítőkkel együtt.

Nézzük, hogy a minőségi bejárati ajtókat milyen alkatrészekkel szerelik fel ahhoz, hogy funkcióját tökéletesen tudja ellátni!

– bejárati ajtó tokszerkezet
– bejárati ajtó szárnyszerkezet
– Minőségi, vastag acélmerevítés a profilban
– Szárnyba található hegesztett PVC sarokmerevítés
– Szárnyon található acél sarokmerevítés
– Csapos MABISZ minősített zárszerkezet
– 120 kg terhelésre méretezett pánt
– Wind-Stop szerkezet
– Dupla gumitömítés
– Kefetömítés
– Alumínium vízvető
– Díszpanel esetében üvegszövet merevítés

Ha ezeket a minőségi alapanyagokat és opciókat tartalmazza egy szerkezet, abban az esetben mondható el, hogy Ön egy nagyon jó tulajdonságokkal bíró ajtót vásárolt, nem pedig egy olcsó utánzatot.

Miért kell a műanyag bejárati ajtóba a szárnymerevítés?

A műanyag ajtók megfelelő minőségű normál ajtó tokokkal készülnek, amiken keresztül rögzítik a terméket a ház falazatához. A tok stabilitásán túl fontos, hogy a legtöbbet használt nyílászáró rész, az ajtónak a szárnya is tökéletes stabilitást kapjon.

Az ajtószárny nagyon sok ciklust kell, hogy kibírjon, ezért minőségi és a funkciót betölteni képes alkatrészekkel kell, hogy rendelkezzen. Ilyen a pánt, az acélmerevítés, a műanyag és az acél sarokmerevítés. Biztonságtechnikailag a MABISZ csapos zártestet említhetnénk vagy a komfortérzetet növelő alkatrészeket, mint a wind-stop (légmozgás gátlót), dupla gumitömítést, kefetömítés, alumínium vízvetőt.

Most néhány gondolaton keresztül az ajtószárnyba szerelt merevítőkről szólunk. Fontos alkatrészekről van szó, mert hiányuk az ajtó deformálódását és gyorsabb meghibásodását okozhatják.Kétféle szárnymerevítést ismerünk a kamrában található acélmerevítésen kívül. A két alkatrészen keresztül biztosítjuk az ajtó statikai merevségét, síklapúságát és derékszögűségét.

Első ilyen alkatrész a 8 db (4 pár) PVC hegeszthető sarokmerevítő (saroktuskó). Érdemes tudni, hogy az ajtó szárnyában belül (kamrában) mind a négy oldalon acélmerevítés található. Majdnem megírtuk, hogy körbe fut, de ez nem lenne igaz! Az ajtó szárnyprofilja a sarkoknál műanyag hegesztővel van összeolvasztva 45 fokban. Az acélmerevítés ezeknél a sarokpontoktól néhány mm vagy cm távolságra áll meg, mert a műanyag hegesztő egyébként sem tudja összeolvasztani a vasat. Tehát adtunk merevítést az ajtószárnynak, csupán nem tökéletesítettük azt, mert nem folytonos a szárnyoldalak közti kapcsolat. Mondhatnánk szinte nincs is kapcsolat a merevítés tekintetében. Így a négy oldal majdnem külön életet él, ami az ajktó beállításánál, használatánál jelenthet problémát.

A PVC sarokmerevítő itt nyújt segítséget. A PVC egyik vége az acélmerevítőbe csatlakozik, míg másik vége a hegesztőgépben megolvasztva a profillal együtt olvad össze a másik oldali szárnyelemmel és a benne található PVC tuskópárral együtt. Ezáltal egy folytonos teherhordást biztosítunk az ajtónak.

Másik stabilitást adó elem az ajtószárny belső oldalára (ahol az üveg találkozik a profillal) szerelt acélmerevítő. Pontosan 2 db merevítőről beszélünk, amik egymással átlósan helyezkednek el és a síklapuság és a derékszög megtartásában segítik a nyílászárónkat.

A két elem alkalmazásával már egy roppant erős és tartós bejárati ajtót fognak megvásárolni. A többi igazi bejárati ajtókra jellemző kiegészítő (120 kg-os pánt, MABISZ zártest, vízvető, wind-stop, dupla gumitömítés, kefetömítés) alkalmazása tovább növeli az ajtó élettartamát és megfelelő biztonságot, komfortérzetet fog biztosítani.

Kérjen ajánlatot műanyag bejárati ajtóra!

Close Menu