Öt- vagy hat kamrás ablakot válasszak?

Öt- vagy hat kamrás ablakot válasszak?

A kérdésre nem lehet ennyire pontos, egyértelmű választ adni. Mindezt azért mondjuk, mert nem csupán a kamraszám határozza meg az ablak minőségét, stabilitását és a hőszigetelő képességét. A minőségi ötkamrás Futur 70 műanyag ablakok legalább olyan kiváló tulajdonságokkal bírnak, mint az általános hatkamrás ablakok. (A valódi hatkamrás ablaknál nem lehet jobb az ötkamrás nyílászáró!)

A FUTUR 70 műanyag ablak öt kamrával rendelkezik, és az Uf (frame – tok hőátbocsátása) 1.2 W/m2K értéket mutat esetében. Általában a piacon kapható számos hatkamrás ablakprofil (mely nem éri el a 80 mm-es mélységet) szigetelőértéke sem tud többet ennél a mutatónál. Tehát itt még nem kaptunk választ a kérdésre.

Az üvegezés egy fontos adat a döntés előkészítése pillanatában. Általában 24 mm vastag, Ug 1.0 W/m2K értékű, kétrétegű üveggel szerelik az ablakokat. Látható, hogy itt sincs különbség a két, egymástól eltérő kamraszámmal ellátott ablak között. Ha szigetelésre szeretnénk törekedni, akkor a háromrétegű üveg alkalmazása fontos szempont. Itt lehetnek már különbségek, mert a piacon általánosan elfogadott a 36 mm vastag, háromrétegű üveg alkalmazása, Ug 0.7-0.9 W/m2K értékek mellett. A Kömmerling Futur 70 ablakok már 40 mm vastag, melegperemes üveggel kaphatók, az Ug értékük pedig már 0.6 W/m2K.

A 80 mm feletti hatkamrás (tokban és szárnyban is) műanyag ablakok szigetelési értékben már többet tudnak, mint az ötkamrás társaik. De itt már árban is jelentkezik a különbség, nem úgy, mint egy 80 mm alatti hatkamrás és ötkamrás ablak összehasonlításánál. Itt általában a minőségi profil dönt és az ár.

Ha a kérdés arra irányul, hogy az ötkamrás Futur 70 vagy a hatkamrás Kömmerling MD88 műanyag ablak tud többet, akkor a válasz természetesen az MD88. Ne feledjük azonban, hogy ez két különböző kategória, melyeket nem érdemes összehasonlítani egymással. Minden terméket a maga területén kell vizsgálni, mert a Futur 70 nyílászáró a maga területén egy kiváló minőségű és kellemes árszínvonalú termék, az MD88 pedig kategóriájának csúcsterméke.

Végezetül csupán azt tudjuk javasolni, hogy minden esetben „almát almával” hasonlítsanak össze!

Close Menu