Bukó-toló erkélyajtó

A kor halad, és az építészek a lakosság által megfogalmazott igényekre próbálnak megfelelő válaszokat adni. Az évtizedekkel ezelőtti lakóháztervezéshez képest, ma már modernebb vonalvezetésű, de sokkal nagyobb terasznyílásokkal tervezik a lakóingatlanokat, irodaházakat, szállodákat. Mindez több fényt és nagyobb üvegfelületet eredményez. Az ilyen nagy nyílások beépítésére tervezték meg a bukó-toló és az emelő-toló erkélyajtókat.
  • Kömmerling bukó-toló erkélyajtó

    Kömmerling bukó-toló erkélyajtó

  • Kömmerling bukó-toló erkélyajtó

    Kömmerling bukó-toló erkélyajtó

Ajtó Profil Kömmerling bukó-toló erkélyajtó
Futur profilrendszer 2301/2514 (tok/szárny)
Üveg hőátbocsátása Ug: 1.0 W/m2K
Választható szín Renolit fóliás színek és RAL szín
Küszöb Tok vagy alumínium
Vasalat GU Unijet
Működtetés Kézi vagy kényszer
Zárhatóság belső egykilincses vagy átmenőkilincses,
kívülről is zárható
Nyithatósági sémák Egy mozgó vagy két mozgó szárnnyal
Ajtó Profil Kömmerling bukó-toló erkélyajtó
MD88 profilrendszer 6201/6214 (tok/szárny)
Üveg hőátbocsátása Ug: 0.5 W/m2K
Választható szín Renolit fóliás színek és RAL szín
Küszöb Tok vagy alumínium
Vasalat GU Unijet
Működtetés Kézi vagy kényszer
Zárhatóság belső egykilincses vagy átmenőkilincses,
kívülről is zárható
Nyithatósági sémák Egy mozgó vagy két mozgó szárnnyal

Kömmerling bukó-toló erkélyajtó árak

img

Kömmerling bukó-toló erkélyajtó letölthető dokumentumai

img
A kérdés érdekes, és a válasz is az lesz. A köznyelvben elterjedt a toló-bukó kifejezés, ezért ezt nem is szeretnénk nagyon megváltoztatni, ám ha szakszerűek szeretnénk lenni, akkor a bukó-toló kifejezést használjuk! Mindezt azért, mert a működési funkció sorrendjében a buktatás az első, majd ezt követi a toló mozdulatsor.

Amikor egy ablaknál a nyithatóságról érdeklődünk, akkor a BNY (bukó-nyíló) kifejezést használjuk. Pedig a kilincs állása zárt opcióban lefele néz. Vízszintes állásba állításkor nyílik az ablak, és csupán ezt követi a függőleges kilincsállásban történő buktatás.

Tehát pontos megfogalmazásban nyíló-bukó kifejezést kellene használni, de a megszokásokon nem szabad változtatni csak azért, hogy minden pillanatban helyesen fogalmazzunk! A lényeg, hogy mindenki értse a lényeget.
Kömmerling toló bukó erkélyajtó
A bukó-toló szerkezetek hőszigetelése jó. Elmondható, hogy a tokküszöbbel szerelt erkély hőátbocsátása eléri az ablak értéket. Természetesen minél nagyobb az üvegfelület, annál jobbak a szigetelési értékei a rendszernek. A Futur és az MD88 erkélyfalak szigetelési értékei eltérnek egymástól. Az eltérés mértéke megegyezik a műanyag ablakok érték különbségével.
A különbség csupán a működtetés egyszerűsítésében, könnyítésében figyelhető meg. A formavilág és a műszaki tartamom változatlan.

A kézi működtetésű erkélyajtó árban kedvezőbb, de működtetéséhez bizonyos méreteknél már kézi rásegítésre van szükség. Mindez kisebb szerkezeteknél nem jelent problémát. A fizikai hatásra abban a pillanatban van szükség, amikor az ajtót nyitott állapotból visszahúzzuk a nyílásba és szeretnénk a szárnyat visszabuktatni a helyére.

Ebben a pillanatban van szükség a kézi (gyenge) erőre. A szárny bebuktatásnál az ajtó alsó sarokpontjára kell picit a nyílás fele nyomni és egy időben a kilinccsel a helyére zárni a szerkezetet!

A kényszerműködtetés esetében az emberi erőhatásra nincs szükség, mert a beépített erőkar a fizikai erő szerepét veszi át. Ezt már a szélesebb és magasabb nyílásba épített erkélyajtóknál használják. A toló-bukó erkélyajtóba épített vasalat átveszi az erőkar szerepet és a bebuktatás pillanatában a helyére emel a szárnyat. A működtetés ezáltal komfortosabb, mint a kilincsműködtetés esetében.
Kömmerling toló bukó erkélyajtó
Több nyitási séma létezik a toló-bukó erkélyajtók esetében. Az egyszerűbb egy mozgó és egy fix felállástól a bonyolultabb, de általánosan használt két mozgó és két fix részig, olyan megoldásokat lehet alkalmazni, ami stabilan tölti be funkcióját.

Egy nyitható szárnnyal szerelt toló-bukó erkélyajtó

Nézzük meg az egy oldalra húzható, legtöbbet használt szerkezetet. Ebben az esetben a buktatható és eltolható szárny mellett beépítésre kerül egy fix teljesen üvegezett erkélyelem is, ami előtt halad el a mozgó szárnyelem. A fix résznek legalább akkorának kell lennie, mint a nyíló párjának.

Általában elmondható, hogy a bukó-toló erkélyajtó gyártható mérete, egy átlagos kétszárnyú erkély méretétől kezdődik. Tehát a 180 cm széles nyílásba már beépíthető a toló-bukó szerkezet. Magasság tekintetében általában 200 cm-től lehet megrendelni a terméket.

FUTUR legkisebb gyártási méret: 180*200 cm (sz*m).
MD88 legkisebb gyártási méret: 180*210 cm (sz*m).

A legnagyobb méret már nem ilyen pontos, mert akár 270 cm széles ajtót is lehet rendelni, de itt a magassága nem lehet csak 200 cm, a sima, kétrétegű üveg esetében. Amennyiben magasabb szerkezetre van szükség, úgy a 6 mm vastag üveg alkalmazása elengedhetetlen.

FUTUR legnagyobb gyártási méret: 270*240 cm (sz*m)
Futur 88 legnagyobb gyártási méret: 300*210 cm (sz*m)

Ennél nagyobb szerkezetek is gyárthatók (300*240 cm), de itt már csupán korlátozott garanciát vállal a gyártó. Ezért érdemes mérethatárokon belül maradni!

Két nyitható szárnnyal szerelt toló-bukó erkélyajtó

Ezt a sémát ott érdemes alkalmazni, ahol extrém szélességi mérettel tervezték az erkélynyílást. A toló-bukó erkélyajtó esetében itt az egyik szárny buktatható és tolható, míg a másik szárny eltolható! Ezért a szerkezet mindkét oldalára fix erkélyfalat kell sorolni! A legnagyobb legyártható (mozgó) erkélyajtó mellé minimum ugyan ennyi fix elemet kell építeni!

A legkisebb gyárthatósági méret általában ott kezdődik, ahol az egyszárnyú bukó-toló erkélyajtó maximális mérete befejeződik. A kétszárnyú erkély legkisebb mérete a 160 cm szélességet jelenti, de ehhez szükséges minimum ugyan ennyi fix részt építeni a két oldalára.

FUTUR legkisebb gyártási méret: 320*200 cm (sz*m)
MD8 legkisebb gyártási méret: 360*210 cm (sz*m)

A legnagyobb gyárthatósággal már tényleg olyan méreteket lehet elérni, ami szinte minden igényt képes kielégíteni. A két nyíló és két fix szárnnyal a legnagyobb gyárthatóság eléri a 6 métert is. Magassági korlátok természetesen jelentkeznek ilyen szélesség mellett, de kisebb méretnél ez is megszűnik.

FUTUR legnagyobb gyártási méret: 600*210 cm (sz*m)
MD88 legnagyobb gyártási méret: 600*240 cm (sz*m)

A méretezéssel kapcsolatos információkról érdeklődjön a képviseleti pontokban.
A toló-bukó erkélyfal árát nehéz pontosan meghatározni, ezért csupán egy minimális értéket szeretnénk közölni és nem pontos árat. Azért is, mert a bukó-toló erkély árazása egy mátrix alapján történik és az árazás kereskedésenként változhat. Méretenként, profilonként és üvegezési opciónként az előbbiek okán más és más eredményt kaphatunk.

Általánosan elmondható, hogy a Futur toló-bukó típust meg lehet vásárolni már 170 000 - 190 000 Ft-tól, míg az MD 88-as szerkezet árazása mintegy 230 000 - 260 000 Ft-tól kezdődik. Minél nagyobb egy szerkezet, annál többe kerül, ami természetes.

Az árak nem minősülnek ajánlattételnek és a mindenkori piaci árváltozást nem követik. A pontos árak felől érdeklődjön a kereskedelmi pontokban!

Kérjen ajánlatot toló-bukó erkélyajtóra!

Kattintson ide