Kömmerling Euro Futur 70

Kérjük, fogadja érdeklődéssel a valódi német alapanyagból gyártott, öt légkamrás, műanyag nyílászáró-rendszerünket. A fokozott hőszigeteléssel rendelkező ablakcsaládot azoknak a kedves vásárlóknak szánjuk, akik a magas műszaki tartalmat, kiváló hőszigetelési képességet keresik a kitűnő ár-érték arány megtartásával!

Ajtó ProfilKömmerling Euro Futur 70
Profil gyártási helyePirmasens Germany
Ajtó összeszereléseMagyarország
TechnológiaGreenline
Műszaki tartalomKömmerling Euro Futur 70
Légkamra száma3 légkamra
Beépítési mélység70 mm
Acélmerevítés2 mm vastag (szárny/tok), több törésponttal rendelkező tüzihorganyzott acélidom
Profil alapszíneSelyemfényű fehér
Választható színRenolit fóliás színek és RAL szín
Tok2502 széles ajtótok
Szárny2416/2415 (kifelé nyíló) széles ajtószárny
Szárnymerevítés8 db hegesztett PVC sarokmerevítő és 2 db acél sarokmerevítő (9669)
Küszöb2 cm akadály- és hőhídmentes küszöbtömítéssel
Alapüvegezés24 mm – két réteg (4 lowe/16/4 float + Argon)
Üveg hőátbocsátásaUg: 1.0 W/m2K
Extra üvegezés40 mm – háromrétegű (4 lowe/14/4 float/14/4 lowe + Argon)
Üveg hőátbocsátásaUg: 0.6 W/m2K
TömítésÜtközőtömítés 2x + üvegezőtömítés, kefetömítés
Tömítés színepapirusz fehér
Vasalat típusaGU Unijet
ZárszerkezetGU – Kétcsapos, MABISZ minősített, kilincsműködtetésű ajtórúdzár
ZárbetétAlap szerelőzárbetét. RC1-es fúrás elleni betét rendelhető
VízvetőAlumínium 9C76-os vízvető, tömítéssel
Pánt3/6 db (1/2 szárny) 120 kg teherbírással
Kilincs3 csapos, porszórt alumínium HOPPE vagy ROTO
SzélzáróWind Stop (tokban) szélzáró a magasabb szigetelési értékért

Kinek ajánljuk a Kömmerling EURO FUTUR műanyag bejárati ajtót?

Röviden: azoknak, akik bejárati ajtót akarnak vásárolni és nem csak olcsó utánzatot! A FUTUR bejárati ajtót azoknak ajánljuk, akik elkötelezett hívei a német alapanyag által nyújtott megbízhatóságnak. Egy bejárati ajtó legyen olyan magas felszereltséggel rendelkező, mint a Kömmerling FUTUR ajtó!
Az ajtó gyártásánál a nagy ciklusszámot vették figyelembe! Egy bejárati ajtó sokkal többet van használatban, mint egy ablak. Ezért az ajtó profilja más kamraszámmal kerül kiépítésre a statika és teherbírás érdekében. Az extrém merevítő opciók és a magas műszaki tartalom miatt a Kömmerling új fejezetet nyitott a bejárati ajtó piacon.
Ajánljuk a FUTUR műanyag bejárati ajtót minden háztartásba, legyen szó családi, társas- vagy panelházról. Továbbá közületi felhasználásra, lépcsőházi portálokhoz, szállodai alkalmazásra és minden olyan területre, ahol a stabil és hosszú távú működés biztosítása a cél.

Hova ajánljuk a Kömmerling Futur bejárati ajtókat?

Egy bejárati ajtónak sokkal nagyobb ciklusszámot kell elbírnia, mint egy ablaknak. Gondoljunk csak a családunkra! Mennyi nyitást és zárást kell egy ajtónak teljesíteni egy év alatt? A válasz egyszerű: szorozzuk meg a család létszámát kettővel. Ekkor megkapjuk a minimum napi ciklusszámot. Ezt szorozzuk az egy évben található napok számával, majd annyival szorozhatjuk a kapott számot, ahány évig szeretnénk az ajtót használni.
Ebből rögtön látható, hogy olyan helyekre ajánlja a Kömmerling a Futur bejárati ajtókat, ahol a nagy ciklusszámból eredő minőségi használat kerül előtérbe. Itt nincs megkötés a „hova ajánlom” kérdésre. A Futur ajtó az igazi műanyag bejárati ajtó! A kevesebb műszaki tartalommal rendelkező ajtókat a szakma könnyített bejárati ajtónak nevezi, ami nem összekeverhető a bejárati ajtóval.

Miért kapható sok helyen gyengébb felszereltséggel is műanyag ajtó?

A kérdésre egyszerű válaszolni: mert eladásból kell megélnie a kereskedővilágnak! Továbbá nagyon sok vásárló nem kap teljes körű tájékoztatást a műanyag bejárati ajtókkal kapcsolatban.
Érdekes világ tárulkozik elénk ma a műanyagajtó-piacon. Jelenleg a Kömmerling Futur bejárati ajtó csúcskategóriás termék, s 100%-nak tekinthető a termékkategóriájában. Az ettől eltérő műszaki felszereltséggel rendelkező ajtótípusokat nem nevezhetjük bejárati ajtónak, egyszerűen könnyített ajtóknak tekinthetjük.
Azért nevezi a szakma ezeket könnyített ajtóknak, mert az alap minőségi követelményeket sem képesek teljesíteni! Viszont ezzel szemben az áruk természetesen kedvezőbb! Igaz, nem annyival, mint amennyivel gyengébb futamidőt fognak kibírni.
Hol lehet olcsósítani egy műanyag bejárati ajtót?
A válasz nagyon egyszerű és tárgyilagos. Nézzük meg, hogy hol lehet sok-sok forintot megspórolni egy műanyag ajtó gyártásánál:
– Ablak- vagy balkonszárnyból gyártott tokszerkezet
– Balkon- (erkélyajtó-) profilból készült ajtószárny
– Ötpontos görgős zárral szerelt ajtó. Ez nem biztonsági zár (Sok az ezzel kapcsolatos tévhit)
– 2 cm-nél magasabb alumínium küszöb
– Kefetömítés hiánya
– 8 db hegesztet PVC sarok szárnymerevítő hiánya
– 2 db acél szárnymerevítő hiánya
– Wind Stop hiánya
– 120 kg-os pánt hiánya
– Vízvető hiánya

Minden alkatrész elhagyása és/vagy olcsóbb termékkel történő pótlása az ajtó minőségének, megbízhatóságának és stabilitásának csökkenéséhez fog vezetni. Természetesen, mint írtuk, az ár is ezzel párhuzamosan csökkenni fog. Mindenki eldöntheti vásárláskor, hogy mit tekint prioritásnak: fontos a minőség, a hosszú távú használhatóság és a biztonság, vagy a rövid távú árkedvezményt veszi figyelembe?

Miért tartalmaz ilyen sok extrát a Kömmerling Futur bejárati ajtó?

Ha Futur ajtó nem tartalmaz sok extrát! Sőt nincs is extra felszereltsége! Néhány márka bejárati ajtóitól eltekintve a többi termék nem bejáratiajtó-kategória. Ezekhez képest tartalmaz csak a FUTUR ajtó számos „extra opciót”!
Sajnos, ez lenne az alap minden bejárati ajtó esetében, de ezzel szemben igen sok, könnyített, – a szó szoros és átvitt értelmében is – olcsó hibalehetőséget rejt magában!
Miért van kétféle bejárati ajtó-kategória?
Az ok az EU-ba történő belépésünkig vezethető vissza, amikor is a lengyel, olcsó, tipikus (fehér szögletes szerkezetek) ablakok árasztották el hazánkat. A lengyel ajtók nem voltak ezzel szemben olcsónak mondhatók. Mondhatjuk, hogy a lengyel ajtók az addig gyártott magyar ajtók magas minőségi szintjén volt találhatók. A magyar gyártók íves és alakos műanyag ablakai jó árban voltak, de még valami eladhatót kellett találniuk ahhoz, hogy piacon tudjanak maradni. Ekkor került előtérbe a bejárati ajtók könnyítése, más néven olcsósítása, hiszen így tudtak versenyezni az olcsó lengyel műanyag ablakkal.
Az eddig nem ismert könnyített bejárati ajtók ettől a pillanattól kezdték hazánk háztartásait elárasztani. Az érdekesség az, hogy ezt részleteiben senki nem magyarázta el a vásárlóknak, mert az eladásokból meg kellett és meg kell élni. Ma is nagyon sok ilyen termék található a magyarországi kereskedelmi palettán. Furcsa, de ma az alap bejárati ajtót tekintjük valami misztikus, extra opciókat tartalmazó bejárati ajtónak. Eközben persze csendben kérdezzük, hogy a félig sült kenyeret elfogyasztanánk?

Miért három légkamrás a Futur bejárati ajtó?

A műanyag bejárati ajtó tokja és szárnya nem tömör PVC. Minden ajtót kamrásított műanyagból állítanak elő ép úgy, mint az ablakokat. Csupán amíg az ablakok esetében a legnagyobb hangsúlyt a szigetelésre fektetik, addig a bejárati ajtóknál a fő prioritás a statika.
A bejárati ajtónkat használjuk a legtöbbször, ezért ennek a szerkezetnek kell a legjobbnak és legerősebbnek lennie! Ehhez erős műanyag tokra és szárnyprofilra van szükség, a benne lévő tüzihorganyzott acélmerevítéssel együtt, továbbá a szárny merevítése is elengedhetetlen (8 db PVC hegesztett és 2 db acél szárnymerevítő).
A tok és a szárny minden esetben kamrásított PVC, ami a kamraszám tekintetében eltér az ablak kamraszámától. Az ajtó alapja a statika: erős vas és kevés műanyag! Minél több a műanyag, annál nagyobb a mozgás és a hőtágulás lehetősége! Mindez azért, mert az ajtó tokja és a szárnya is sokkal magasabb az ablak hasonló szerkezet egységénél. A Kömmerling Futur ajtókat ezért vastagabb műanyag fallal extrudálják és extra erős acélmerevítést helyeznek bele. Kevesebb a műanyag kamraelem, így a statikai igénybevétel miatt kevésbé deformálódik! A vastagabb acélmerevítő pedig segít az ajtó falazathoz történő kiváló csatlakozásban és a deformáció elkerülésében. Cserében az ajtó szigetelőképessége (Ud érték) gyengébb a rendszerben található ablakok szigetelő képességéhez viszonyítva. A Kömmerling az említett okok miatt három kamrával a bejáratiajtó-profiljait, kiváló minőségű acélmerevítéssel.

Milyen hőszigeteléssel rendelkezik a műanyag bejárati ajtó?

Az ablakoknál van a toknak és a szárnynak hőszigetelési mutatója és értéke. Ez az Uf (frame) érték. Tehát fontos a szigetelés, így minden ablakprofil-gyártó hivatalosan közzéteszi, hogy az adott profilhoz milyen hőátbocsátási érték párosul. De mi a helyzet a műanyag bejárati ajtók hőszigetelésével? A bejárati ajtónak is van „U” értéke, amit Ud (door) néven ismer a szakma. Igaz, ezt még sok forgalmazó sem ismeri, így kevés esély mutatkozik arra, hogy a vásárlóközönség ezzel kapcsolatban információt szerezzen. Az igazsághoz tartozik, hogy szabvány nincs jelenleg az ajtók szigetelési értékével kapcsolatban. A bejárati ajtók szigetelőképessége gyengébb az ablakokhoz képest. Mivel általában egy bejárati ajtót vásárolnak lakásonként, ezért az ablakok számához viszonyítva kisebb jelentősége van az ajtó gyengébb szigetelési értékeinek. Itt a fő hangsúly a megbízhatóságon és a nagy ciklusszámból adódó magas statikai követelményekre helyeződik! Az ajtó szigetelőképessége a profil tekintetében is más (továbbá a díszpanel minősége is kérdéses pont), de a legnagyobb eltérés az alumínium küszöb alkalmazásánál található. Az alumínium küszöb megléte adja a fő különbséget, mert igaz, hogy hőhídmentes a küszöb, de a profil folytonosságát megszakítja. Itt jegyezzük meg, hogy Magyarországon nagy divat a 2 cm-es alumínium küszöb használata, szinte minden esetben. A tokküszöb alkalmazása visszaszorult, pedig az ajtó szigetelőképessége így fokozható lenne. Érdekesség, hogy a fa bejárati ajtók esetében teljesen elfogadott a tokküszöb használata. Egyszóval az Ud érték meghatározható, de nagy jelentőséggel nem bír, mert fontosabb a masszivitás és a megbízható működés!

Mi az a WIND STOP szélzáró?

A wind stop alkalmazása az alumínium küszöb csatlakozási pontjánál, a kétoldali tokálló alsó részében válik szükségessé. Itt a leggyengébb a szigetelőképessége az ajtónak, ezen a ponton cirkulál körbe a levegő a tok és a szárny között, és itt kerül be a legtöbb meleg vagy hideglevegő a lakásba. A kétoldali wind stop akadályozza meg ezt a légmozgást, ezáltal válik az ajtó jobb szigetelővé. A wind stop alkalmazásának van még egy érdekes alkalmazási funkciója is. Ezt a termékkiegészítőt a vízparti ingatlantulajdonosok fogadják nagy szeretettel. A hidegebb napokon a vízből vagy vízpartról elkóborló kisbékák előszeretettel keresik fel családi házunk külső felületén található legmelegebb pontokat melegedés céljából, s ezt a pontot általában a bejárati ajtónknál találják meg. Mint említettük, a legnagyobb hibafaktort szigetelés szempontjából az ajtó két alsó része jelenti. Itt még annyi hézagot is találnak a kis hüllők, hogy képesek bebújni a tok és a szárny közé. Kis lépésekkel felmásznak az ajtószárny felső keresztrészére, és ott melegednek át egymás mellé ülve. Érdekesség és a meglepetés akkor kezdődik, amikor kinyitjuk a bejárati ajtónkat.

A Kömmerling gyárt gyengébb bejárati ajtót?

A Futur és az MD 88 műanyag bejárati ajtók mellett létezik a Kömmerling profilból gyártott könnyített bejárati ajtó is – ezekről az ajtókról érdeklődjenek a kereskedelmi pontokban. Érdemes tudni, hogy mindezt a magyarországi vásárlói igényekre a magyarországi gyártók hozták létre. A hivatalos Kömmerling bejárati ajtó a FUTUR és az MD88.

Milyen színekben kapható még az ajtó?

A Kömmerling bejárati ajtók színválasztéka igen gazdag! A fehér profilon kívül RENOLIT fóliával ellátott faerezetes termékek is rendelhetők. Akinek viszont homogén színes felületre van szüksége, abban az esetben a RAL skála alapján adhatja le megrendelését. A színes termékek gyártási ideje általában hosszabb, mint a fehér profilok elkészítése.

Miért kap ilyen erős szárnymerevítést a Futur bejárati ajtó?

Mint az extra erős bejárati ajtóknál írtuk, a FUTUR ajtók nem kapnak erős szárnymerevítést. A Futur ajtók a normál, előírt erősséggel, szerkezettel és statikai elvárásokkal kerülnek forgalomba. A Futurhoz képest gyengébb minőségű ajtókat viszont nem nevezhetjük bejárati ajtóknak, hanem csupán könnyített ajtóknak! Sajnos, ma ezek az ajtók kaptak bejárati ajtó elnevezést, és a magasabb minőséget (ami az alap és elvárt minőség) tekintik jelenleg valami extrákkal szerelt űrcsodáknak. Miért szükséges a 8 darab hegeszthető PVC szárnymerevítés? Az ajtó szárnyában található acélmerevítés nem fut körbe folytonosan. Minden esetben 4 darab merevítő egységből áll. Az ajtószárny összehegesztésénél a vas nem ér össze, ezért nem kerül összehegesztésre, ugyanis műszaki nehézsége van az acél zárt PVC kamrába történő hegesztésének. A merevítés ezért nem folytonos, ezáltal több szükséges funkcióját nem tölti be. A merevítő vas jelenleg a kardosodástól (görbület) tudja az ajtót meggátolni bizonyos mértékig. A hegeszthető műanyag tuskók szerepe itt értékelődik fel. A szárnyálló és a szárnykereszt 45 fokos találkozásánál, a szárnyprofilba behúzott és az acélmerevítővel összeillesztett tuskó a profillal együtt kerül összehegesztésre. Az összehegesztett PVC tuskón keresztül folytonosságot kap a szárnyprofilban található acélmerevítés, ezáltal masszivitást kölcsönöz a szárnynak, és időtállósága mellé a síklapúság megtartását is segíti. Mi a szerepe a 2 darab acél szárnymerevítőnek? A PVC tuskókon túl még egy problémakört kell érintenünk, ami nem más, mint az ajtó derékszögűségének a megtartása. Ebben játszik elévülhetetlen szerepet az ajtó szárnyának belső oldalára épített, merevítő egység. Az acél merevítőből két darabra van szükség, amit minden esetben a pánt felöli oldal alsó sarkába és az ezzel átlósan, az ellentétes felső sarokba csavaroznak fel. Az acél sarokmerevítők használatával, a bejárati ajtók derékszögsége biztosított.

Díszpanellel megvásárolható az Futur műanyag bejárati ajtó?

A Futur műanyag ajtók természetesen megvásárolhatók díszpaneles opcióban is, melyről érdeklődjenek a viszonteladó partnereknél! A díszpanel nem szerves része a Kömmerling ajtóknak: a kereskedelmi pontok a panelt az általuk prioritást élvező panelgyártóktól vásárolják meg. Díszpanel tekintetében is van különbség, ezért Itt is érdemes a minőséget választani! Milyen tulajdonsággal rendelkezik a minőségi díszpanel? Szemre nehéz megállapítani, hogy melyik ajtóba szerelt díszpanel a minőség. Általában tudni érdemes, hogy a panelek műanyag palásttal vannak ellátva két oldalt, amiben szigetelőhab található! A díszpanel tele vagy üveges változatban kerül a kereskedelmi forgalomba. Alapvető különbség a panelek között a külső PVC lemezvastagságban mutatkozik meg. A minőségi lemez általában 1,4 mm vastag. Nagyon sok az 1-1,2 mm vastag lemez, ami az olcsósítás egyik bástyája. A másik különbség az átégetés elleni védelemben mutatkozik meg. A minőségi díszpanel külső oldala átégetés elleni üvegszövet-hálót tartalmaz. A zárt molekulájú szigetelőhabra felhordott ragasztóágyba kerül be a háló, amire közvetlen ragasztják a PVC síklapot. A minőségi díszpanel hőszigetelő képessége is jobb. Alapesetben 24 mm vastag betétekkel kerül a Futur ajtó forgalomba, melynek szigetelési értéke 1.3 W/m2K (minőségi panel esetében), de lehetőség van 36 és 40 mm vastag betétek vásárlására is, ahol már az üveggel egyenértékű 1.0 W/m2 K érték is elérhető.

Mi a különbség az ötpontos biztonsági és a kétcsapos MABISZ rúdzár között?

Általános tévhit, hogy az ötpontos görgős rúdzár biztonsági zárszerkezet. Pontosabban: nagyon sok kérdés hangzik el a vásárlók részéről, hogy „ötpontos biztonsági zárral szerelik az ajtót?”. Egy valamit tisztázni kell ahhoz, hogy értsük a kérdés helytelenségét! Kétféle zárszerkezet terjedt el hazánkban (természetesen több is létezik). Legtöbben – ezt tanították meg nekünk az értékesítők – az ötpontos, külső felszíni csatlakozással szerelt rúdzárat keresik. Amihez a biztonsági szót is hozzáteszik, helytelenül. Ugyanis a felszíni csatlakozás azt jelenti, hogy a tokra van szerelve az általában öntvény (zár) fogadó. Az ajtólapra szerelt rúdzárban található záró csap csupán a felszínre csavarozott fogadó mögé érkezik be zárt állapotban! Ez nem ad biztonságot, csupán az ajtólap tökéletes, szigetelt zárását segíti! Ebben az esetben nem teljesül az alap biztonság kritériuma! Ettől még az ajtó feszítésre kinyitható, mert a pár mm-re történő csaptakarás nem elegendő a feszítés kivédésére! Ezt a védelmet a rúdzárra szerelt acéltüske vagy kampó nyújtja számunkra. MABISZ elvárás, hogy a tokba legalább 2 cm-re kell besüllyeszteni a zárfészket. Ebbe a fészekbe kell, hogy érkezzen az ajtólapra szerelt, rúdzáron található acél csak vagy kampó. Érzékelhető, hogy az ötpontos rúdzár esetében mindez nem történik meg. A FUTUR ajtó GU kétcsapos zárszerkezete már MABISZ-minősített rúdzár, s ez alapfelszereltsége a FUTUR ajtónak. A teljes műanyag ajtó nem biztonsági (RC1-RC2) kategória még, mert ehhez több feltételt is teljesíteni kell. De ez nem csupán a FUTUR esetében van így. A Futur ajtólapra szerelt csap kúpos végű, így az ajtólap helyreigazításában és az ajtólap tokra történő rázárásában is segít. Megvásárolható még a két csap + 2 görgő megoldású GU rúdzár is, ami még hermetikusabb záródást tesz lehetővé. Tehát nem a marketingre kell figyelni, miszerint ha valamiből több van, az jobb is! A szakmát és a biztonságot helyezzük előtérbe!

Kiégetés elleni védelmet ad a Kömmerling?

Kiégetéssel történő behatolás elterjedt támadás az értékeink ellen. Mindez úgy történik, hogy kívülről a díszpanel PVC lapját átégetik, majd a hőszigetelő habot kivágják, és ismét égetnek, de már a panel belső falát. Minden betörés lényege a hanghatás nélküli módszer alkalmazása. A díszpanel megerősítése ebben adhat segítséget és védelmet. Nem azt mondjuk, hogy támadhatatlan lesz az ajtó, hanem azt állítjuk, hogy a betörési ideje fog megnőni. Tudni kell, hogy minden, a biztonság érdekében tett védelmi intézkedés arra irányul, hogy megnehezítse a bejutást. Ilyen lehet a hanghatás nélküli bejutás és a bejutás idejének megnövelése. Ez utóbbit érjük el a díszpanel külső héjazata alá beragasztott üvegszövet-háló alkalmazásával. Ezt a díszpanelt nem minden Kömmerling ajtót értékesítő ponton találja meg. Mindezt azért, mert a Kömmerling ajtókhoz a díszpanelt a kereskedők más és más díszpanel gyártókon keresztül szerzik be.

Miért szerelőzárbetéttel szerelik alapáron az ajtót?

Nagyon fontos elmondanunk, hogy minden bejárati ajtó – legyen szó acél biztonsági, fa vagy műanyag bejárati ajtóról – alapvetően szerelőzárbetéttel kerül forgalomba. Ennek gazdasági és biztonsági oka van. Gazdasági oka az olcsóbb ajtóvásárlás, biztonsági háttere pedig az, hogy egy felújítás alatt a ki- és bejáró munkások a zárhoz tartozó kulcsmásolással később ne tudjanak a lakásba bejutni! Minden beépítés, felújítás vagy építkezés végén a zárbetétet érdemes egy minőségi, fúrás elleni vagy RC1-es biztonsági szintet teljesítő zárbetétre cserélni! Fontos, hogy a zárbetét az ajtóhoz előírt méretben kerüljön a zárszerkezetbe. A zárbetét külső oldalon történő kilógása a zártöréses behatolást teszi lehetővé!

Miért kell 120 kg-os ajtópánttal szerelni az ajtót?

A kérdés nagyon hasznos. A legtöbben, amikor bejárati ajtót vásárolnak, díszpaneles ajtóban gondolkodnak. Az ajtószárnyban található tele díszpanel súlya itt elhanyagolható, még akkor is, ha 40 mm vastag a betét. Viszont több esetben olyan díszpanelt kérnek, ami már nagyobb üvegfelületet tartalmaz: 40 mm vastag panelhez már háromrétegű üveg tartozik, és 1 mm vastag üveg súlya 2.5 kg/m2. Ez 4 mm vastag üveg esetében már 10 kg súlyt jelent. A háromrétegű üveg súlya eléri a 30 kg/m2-t. Egy 40 mm vastag (háromrétegű üveges) sok üveget tartalmazó díszpanel súlya általában 40 kg lehet. A súly ráadásul még növelhető, ha nem díszpaneles ajtót vásárolunk, hanem tele üveges ajtót. Ilyen számítás szerint a kifejtett nyomaték már elérheti a 80 kg terhelést is, és ebbe a tömegbe még nem számoltuk bele az ajtó szárnyának a súlyát. Jól érzékelhető tehát, hogy a 120 kg teherbírású pántokra miért van szükség. Egy 80-90 kg-os könnyített ajtókhoz használt pánt nagy valószínűséggel nem bírja majd el ezt a nagy ciklusszám okozta súlyterhelést.

Kérjen ajánlatot műanyag ablakra!

Close Menu